Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Aranyossy napok

2015. március 30.
Aranyossy napok

A megye 80 oktatási szakembere és pedagógusa vett részt az Aranyossy napok keretében megrendezett, az autizmus témakörét körbejáró szakmai napon. A program apropója, hogy az intézmény több ilyen betegségben szenvedő ellátottja középiskolába készül, ami komoly nehézséget jelent a pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt. 

2004-ben vette fel az intézmény Aranyossy Ágoston nevét. 1948-ban Hódmezővásárhelyen a szakember alapította meg a város első gyógypedagógiai intézményét. Lelkiismeretes munkájával és szakmai elhivatottságával nagy elismerést vívott ki. Az ő tiszteletére 10 éve minden márciusban – születése és halálának hónapjában – Aranyossy napok rendezvénysorozatot állítanak össze. Az idén is több témával foglalkoztak.

 

- Csütörtökön volt a nulladik napunk. Akkor díszítettük virágba az intézményünket. 27-én ünnepélyes keretek között Kiss Réka fotókiállításával nyitottunk, majd az István Attila Emlékestet tartottuk meg, amelyen Attila emlékére minden osztály minden gyermeke fellépett- mondta Kissné Hatvani Erika a tagintézmény vezetője.

A programhoz kapcsolódóan minden évben szakmai napot is tartanak. Ezúttal az autizmus témakörében, mivel az intézmény jelenlegi ellátottjaik negyede autista, de ez a szám évről – évre nő. A betegség három terület sérüléséből adódik. A szociális és kommunikáció készség, valamint a rugalmas viselkedés szervezés problémáit foglalja magába.  

 

- A mai szakmai napon az első nyolc évünket - amióta az autizmussal foglalkozunk - szeretnénk összefoglalni és felidézni. Most jutottunk el arra a pontra, hogy középiskolába kell engednünk az első autista tanulóinkat. Mivel ez az út még nem járt se számunkra, se a gyerekek számára, szeretnénk egy kis rálátást nyújtani a szakembereknek és szülőknek, hogy hogyan tovább – mondta nagy Csilla, a tagintézményvezető-helyettese.

Az intézmény célja, hogy ezek a gyerekek ne kallódjanak el, ne morzsolódjanak le a középiskolából, és valóban boldog, és teljes életet tudjanak élni. Nehézség, hogy speciális középfokú oktatási intézmény nincs számukra. A továbbtanulásra integrált módon működő iskolákat találtak a vásárhelyi autista gyerekeknek.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: