Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

A kézi kukoricatörés és fosztás hagyománya kelt életre ezen a hétvégén Vásárhely határában

2013. október 16.
A kézi kukoricatörés és fosztás hagyománya kelt életre ezen a hétvégén Vásárhely határában

A munkából kicsik és nagyok egyaránt kivették részüket.  A kezdeményezés célja ugyanis az volt, hogy a kiüresedő tanyavilágba visszavarázsolják a korábban jól működő közösségformáló tevékenységeket.

Október a kukoricatörés ideje, ugyanis mostanra már zörgősre száradt a kukoricaszár. Napjainkban ilyenkor a kukoricaföldeket kombájnok lepik el, ám hajdanán a gazdálkodók a termést még kézzel gyűjtötték be. A régi hagyományok azonban az elmúlt hétvégén újraéledtek a város határában, ahol reggeltől estig lelkes csapat dolgozott.

 

 

- Vásárhely viszonylatában úgy volt a kukoricatörés, az volt a szokás, hogy hajasan törték a kukoricát, és feldeszkázott, deszkamagasított lőcsös kocsival bevitték a tanyaudvarra, ahol a góré mellé leöntötték, majd megszervezték a szomszédok közt a fosztást - mondta Perényi János sóshalmi gazdálkodó.

 

Még a kukoricaföldön kisebb izgalom támadt, ugyanis törés közben piros kukorica került elő, amely mindig is ritkaságnak számított, ezért a néphagyomány szerint ilyenkor a szerencsés megölelhette párját. A learatott terméssel megrakodva a résztvevők végül elfoglalták a még ma is használatban lévő Dezső tanyát, ahol a kukoricát megfosztották szárától. A feladatokból kicsik és nagyok egyaránt kivették részüket, így igazi kaláka munka alakult ki.

 

- Nagyon remélem, hogy ennek lesz folytatása, és egy kicsit élővé tudjuk tenni ezt a tanyavilágot, amely sajnálatos módon már manapság nem olyan szinten működik, hiszen sokan bevándoroltak a városi helyszínekre, és egy kicsit vissza tudjuk varázsolni ezt a hangulatot, ami egy nagyon közösségkovácsoló létforma volt – mondta Sonkoly Ágnes, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rendezvényszervezője.

 

A városban lévő néprajzi színterek nem elég autentikusak a hagyományos mezőgazdasági munkák bemutatására, ezért a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ is támogatta ezt a most induló családi kezdeményezést. Már csak azért is, mert a néphagyományok hiteles ápolása a jövőben akár turisztikai vonzerőt is jelenthet Hódmezővásárhelynek.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: