Online adás
2019. április 18. Csütörtök - Andrea napja van

Trianonra emlékeztek az Országzászló Emlékműnél

2015. június 04.
Trianonra emlékeztek az Országzászló Emlékműnél

1920 június 4-én 16 óra 2 perckor a franciaországi Trianon kastélyban megkötetett a nagy háborút lezáró békediktátum, amely hazánknak felmérhetetlen károkat okozott.  A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából városi megemlékezést szerveztek ma az Országzászló Emlékműnél.

A trianoni békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Hódmezővásárhelyen az Országzászló Emlékmű körül megtartott megemlékezésen Bálint Gabriella önkormányzati képviselő mondott beszédet. 

 

- A történelmi Magyarország nemzetiségei önálló államot, államiságot kívánó vágyainak áldozatává vált a demográfiailag, gazdaságilag és a háborúban kivérzett ország. A győztes nagyhatalmak a monarchia területén élő kisebbségek érdekében ítélték szinte halálra Magyarországot. Ehhez maximális támogatást kaptak a kisantant országok azzal az álságos kijelentéssel, hogy egynemzetiségű államokat hoznak létre. Csehszlovákia és a Szerb-Horváth Királyság már elnevezésében sem ezt bizonyította, főleg nem demográfiailag, de igaz ez Romániára is. Az egész trianoni ceremónia nem tartott tovább negyedóránál. Tudjuk, hogy milyen körülmények között és milyen álságos előzményekkel. Olyan lelki, gazdasági és egzisztenciális – gondoljunk csak a több mint 400 ezer vagonmenekültre – törést okozva, amelyet a mai napig nem tudtunk feldolgozni – emelte ki Bálint Gabriella önkormányzati képviselő. 

 

A mai városi megemlékezésen közreműködött a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekara és a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola kórusa. Az esemény az Országzászló Emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: