Online adás
2019. június 24. Hétfő - Iván napja van

Immár 10. alkalommal kapta meg Ambrus Sándor a Remek- díjat

2015. szeptember 25.
Immár 10. alkalommal kapta meg Ambrus Sándor a Remek- díjat

Ambrus Sándor immár 10 Kézműves Remek- díj büszke tulajdonosa. A népi iparművész ezzel a teljesítményével egyértelműen listavezetőnek számít, hiszen az országban ő az egyetlen, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt pályázaton ennyi szakmai elismerést begyűjtött.

Európa nem arra kíváncsi, hogy mit veszünk át tőle, hanem arra, mivel gazdagítjuk kultúráját, mit teszünk hozzá népi, nemzeti kincsünkből - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idei díjátadó ünnepségén az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon.

 

 

- Akik ezzel a mai területtel, a kézműves ágazattal foglalkoznak, ezeknek a hagyományokat, amelyeket elődeinktől kaptunk, úgy őrzik meg, úgy örökítik át, hogy közben hozzájárulnak gazdasági fejlődésünkhöz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

 

 

Idén a Kárpát-medence területéről 110 pályamunka érkezett, amelyekből a zsűri 43-at találat igazán színvonalasnak. Hódmezővásárhelyről ketten is díjat kaptak: a Hímzőműhely és Ambrus Sándor. A vásárhelyi fazekasmester egy 20 részből álló étkészletet készített, amelyre egy rég elfeledett, vásárhelyi mintát festett. A margaréták és pöttyök sorozata egy 1800-as évek közepéből származó tányéron maradt meg, ezt a motívumot ültette át Ambrus Sándor legújabb munkájába. Ezzel pedig a vásárhelyi fazekas átvehette 10. Kézműves Remek-díját.

 

 

-  Az első kettőn nem vettem részt, mert nem tudtam róla. Onnantól kezdve azonban más-más termékkel pályáztam. Az összes munkám a vásárhelyi hagyományokra épült, a régi vásárhelyi edényeket a mai kor igényeibe átültetve jelenítettem meg mind a 10 alkalommal. A zsűri az idén is megadta a Magyar Kézműves Remek címet - mondta Ambrus Sándor fazekasmester.

 

 

A Kézműves Remek-díj a szakma legmagasabb kitüntetése. Azzal, hogy Ambrus Sándor 10 ilyen címet birtokol, az országban egyedülállónak számít. A fazekasmester számára ezzel azonban befejeződött egy korszak, ugyanis úgy döntött: a jövőben már nem vesz részt több pályázaton. 

 


További képek »
© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: