Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Hulladékcsökkentési hét a Corvin Iskolában

2015. november 25.
Hulladékcsökkentési hét a Corvin Iskolában

Karácsony 2050 elnevezéssel, hulladékcsökkentési hetet tartanak a Corvin Mátyás Szakképző Iskolában. A különleges kezdeményezés az iskolában és a Környezeti Információs Központban zajlik, amelyen a közeledő ünnep kapcsán egy másfajta ajándékozási szokást szeretnének kialakítani a fiatalokban. A sok felesleges tárgy megvásárlása helyett a személyes és kreatív ötletek felé terelik a diákokat.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozatára regisztrált az idén a Corvin Szakképző Iskola. Ennek keretében egy újszerű rendezvényt igyekeznek megvalósítani az intézményben, amely nemcsak a hulladékcsökkentéssel, hanem a Karácsonyhoz fűződő ajándékozásokkal is összefüggésbe hozható.

 

 

-Így kapta ez a program a Karácsony 2050 elnevezést, arra utalva, hogy ez a mostani pazarló életmód, amit folytatunk, ez az út, nem oda vezet, hogy 2050-ben is ilyen karácsonyaink lesznek. Ebben az időszakban kicsúcsosodik, hogy milyen sokat költenek az emberek. Rengeteg statisztikát hallunk arról, hogy milyen módon pazarlunk ilyen alkalmakkor, sokszor felesleges ajándékokat vásárolva – mondta Csaláné Böngyik Edit, a projekt felelőse.

 

 

A probléma megvilágítására nem egy nagy és látványos programmal készült az iskola, hanem maradandó élményt nyújtó szemléletet szeretnének közvetíteni a diákoknak. Ennek részeként újfajta ajándékozási lehetőséget mutattak meg számukra. Az intézmény aulájában állítottak egy nagy üzenőfalat, amelyen kedves és szép gondolatok, jókívánságok szerepelnek. A fal túloldala pedig különböző idézeteket tartalmaz, amelyet diáktársaiknak címezhetnek. Mindezzel a pedagógusok szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy egy ajándék nem csak pénzért vásárolt dolog lehet, hanem sokszor egy élmény, sőt a szeretteinkre szánt idő legalább oly értékes lehet.

 

 

- Ehhez kapcsolódóan informatika órán egy kuponfüzetet készítenek a gyerekek, ahol korcsolyázz velem kupont, sétáljunk együtt kupont és hasonló ötletes megoldásokat várunk, amit utána egybe fűzve, akár maguk is kinyomtathatnak és ajándékozhatnak társaiknak – tette hozzá Böngyik Edit.

 

 

A program része az is, hogy a Corvin fejlesztőpedagógusa hulladékokból kreatív készségfejlesztő játékokat készít. Ezeket egy klubfoglalkozás keretében ismerhetik meg a gyerekek, de egy speciális szakácskönyv is készül, ahol az ételmaradékok újrahasznosítására kínálnak alternatívákat. Az említett ötleteket Karácsony 2050 elnevezéssel egy közösségi oldalon gyűjtötték egybe, amely bárki számára megtekinthető.A szervezők azt is elárulták, a gyerekek eleinte nem tudtak mit kezdeni a számukra új lehetőségekkel, de mára már rájöttek azok személyes, emberi oldalára. Most ott tartanak, hogy nem győzi az iskola az üzeneteket, jókívánságokat, idézeteket továbbítani a címzetteknek. Úgy tűnik, ez az út megérintette őket, a gyerekek megértették ennek lényegét. 

 

 

 

 

 

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: