Online adás
2019. október 14. Hétfő - Helén napja van

Rengeteg forrásból dolgozhattak a diákok a történelem érettségin

2016. május 04.
Rengeteg forrásból dolgozhattak a diákok a történelem érettségin

Az athéni demokráciával, az iszlám vallással, illetve Mária Teréziával és Bethlen István miniszterelnökségével összefüggő feladatok is szerepeltek a középszintű történelem írásbeli érettségin. A feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó kérdések alkották. Az összes kérdésnek pedig mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adta.

A mai történelem érettségin a különböző korszakokban az emberek szociális helyzetét vizsgáló feladatok is helyet kaptak. Időrendben haladva foglalkozniuk kellett a diákoknak az athéni demokráciával és az iszlám vallással is.

 

 

Magyar történelemből az első feladat az államalapításhoz kötődött, később a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete következett. Egyetemes történelemből pedig többek között a nagy földrajzi felfedezések időszakáról kellett a diákoknak kérdéseket megválaszolniuk.

 

 

„Leginkább, ami nehézséget jelentett, az a térképes eligazodás. Én térképből nagyon rossz vagyok, és meg kellett jelölni, hogy milyen területeken, milyen nemzetiségek voltak. Persze az atlasz nagy segítségemre volt, így sikerült, de ott egy kicsit megakadtam” – mondta Novák Vivien.

 

 

A második rész kifejtendő feladatai közül, az egyetemes történelem témakörében a felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatok közül választhattak a diákok. A magyar történelemnél pedig egy hosszú és egy rövid esszét kellett megalkotniuk. Ezek között szerepelt az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848-49-es szabadságharcról vagy épp Mária Terézia koráról szóló feladat is. A 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladatok képviselték.

 

 

„Igazából nem ért váratlanul. Aki készült rá, annak nem volt nehéz. Azok a kérdések voltak, amik a nagy szóbeli tételekben is szerepelnek” – mondta Erdélyi Dániel.

 

 

A történelem középszintű írásbeli vizsgához 180 perc, míg az emelt szintű feladatlap megoldásához 240 perc állt a vizsgázók rendelkezésére. A történelem írásbelit, az idegen nyelvi írásbeli érettségik követik majd a holnapi napon.

 

 

 

 

(Kép: illusztráció)

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: