Online adás
2019. július 18. Csütörtök - Frigyes napja van

Az 1956-hoz vezető okokról tartottak konferenciát az Emlékpontban

2016. szeptember 21.
Az 1956-hoz vezető okokról tartottak konferenciát az Emlékpontban

Az 1956-os felkeléshez vezető okokat taglalta az a tudományos előadássorozat, amelyet ma tartottak az Emlékpontban. Az „Út a forradalomba Szovjet Magyarország, 1944-1956” című konferencia helyi diákok számára mutatja be, miért lázadt fel a sztálini diktatúra törvényhozása, téeszesítése, oktatási rendszere, államrendje ellen hazánk értelmisége, parasztsága, de a fiatal generáció, sőt még a munkásosztály is hogyan próbált megálljt parancsolni a kommunizmusnak, a lehetetlen életkörülményeknek.      

A szovjet mintára kialakított Rákosi-féle pártelit álszent kormányzását igyekezett bemutatni a mai konferencia. Országosan elismert szakemberek tudományos kutatásaikon keresztül bizonyítják, hogy a 40-es, 50-es évek Magyarországában a társadalom valamennyi szegmense elégedetlen volt az erőszakkal kiépített kommunista rendszerrel. A mai előadók között szerepelt Prof. Dr. Zinner Tibor, a Veritas Történetkutató Intézet kutatócsoport-vezetője.

 

- Ez a rendszer, amiközben a népről beszélt, a nép ellensége volt. Tessék csak végig gondolni a Rákosi-, Gerő-korszakban a börtönbe vetettek 92%-a volt munkás és paraszt. Ez azt jelenti, hogy tíz szabadságvesztésre ítélt emberből kilenc tartozott a dolgozó osztályokhoz – fogalmazott Prof. Dr. Zinner Tibor.

 

A téma kapcsán előadást tartott még dr. Kahler Frigyes nyugalmazott tanácsvezető bíró, valamint dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője. A konferencia előadásait teljes terjedelmében október 6-án, 20:30-tól tűzi műsorára a Vásárhelyi Televízió.   

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: